Blog. Nyt og inspiration

Hvor kommer store ideer fra?

0

Hvad inspirerer “store idé” mennesker? Spurgt på en anden måde, hvor kommer store ideer kommer fra?

Mange af de såkaldte “venstre hjerne” eller analytiske mennesker, jeg har kendt gennem årene, herunder flere ledere og direktører, afviser nærmest tanken om, at nogle mennesker er særligt intuitive og inspirerede. Tja, måske er de, og måske er de ikke. Men forskerne mener, at intuition kan være en stærk faktor i de menneskelige beslutningsprocesser og for ide skabelse.

Intuition kan være så simpelt som at lytte til en lille stemme i dit hoved, fornemme en risiko eller noget værdifuldt, eller at følge din egen interne “én persons fokusgruppe”.

Men hvor kommer den fra – intuitionen? Godt spørgsmål. Det er nok et levn fra en evolutionær overlevelsesmekanisme. En “intuitiv” hulemand fornemmer fare og skjuler sig i sin hule og undgå dermed at blive spist af nogle vilde sabeltandede tigre. Da han overlevede, har han videregivet dette instinkt. Det er i hvert fald en teori.

Under alle omstændigheder har den menneskelige intuition sandsynligvis været faldende i nogen tid, på grund af en stigende afhængighed af vores overudviklede neocortex, det logiske sansecenter i hjernen, og af teknologi.

Så skal vi endda ikke gå for meget ind på området med vores nyfundne hang til gadgets, sociale medier, og instant/her-og-nu kommunikation. Du kan ikke mærke eller fornemme noget, når du er distraheret. Meget kreativ værdi kan gå tabt i travlhed og konstant checken af e-mails, sms og nyheder. Historien giver i det mindste meget stærke indicier for, at intuition spiller en væsentlig rolle i den videnskabelige, teknologiske og virksomhedsmæssige innovation.

For eksempel var Albert Einstein, mod al logik, besat af lys. Passionen for lys og hans berømte tankeeksperimenter, hvor han overvejede, hvad han ville se, hvis han red på en lysstråle, førte til relativitetsteorien og E = MC2, en af de største opdagelser i fysikkens historie.

I sin bog “Idea Man: Memoirer af medstifter af Microsoft,” siger Paul Allen, at han kom op med den store ide, der gjorde at Microsoft tjente flere penge end næsten enhver virksomhed i historien: En mindre licens pr kopi af deres PC operativsystem i stedet for én samlet licensafgift.

Og hvad fik iværksætteren Mark Cuban til at sælge Broadcast.com til Yahoo for 5.900 millioner dollars i aktier og derefter straks kurssikre sig i aktien, i et marked der var på toppen af dot-com-boblen? Alle de såkaldte eksperter, fulgte markedet ned og mistede milliarder.

Jeg har arbejdet sammen med en lang række innovative iværksættere, softwareudviklere og ledere i løbet af årtier. Her ses det ofte, at der er fem forholdsvis almindelige faktorer, der er fremmende for intuition og som fører til banebrydende ideer:

Koncentration og fokus. Lad dig ikke forstyrre. Nu kan det betyde musik, tanker om jublende mennesker eller måske eventyrlige oplevelser. Folk koncentrerer sig og fokuserer på forskellige måder. Gør det der virker for dig.

Et team. Der sker noget specielt når en gruppe mennesker samler sig i et rum. Det inspirerer dem til at udføre store ting. Hvordan det virker, er beskrevet i “Organizing Genius”, en inspirerende bog af Warren Bennis og Patricia Ward Biederman.

Brainstorming. Ideation, skrive ideer sammen på whitebordet eller via et online ide system – det virker for mange mennesker. Andre gør det bedre alene med et glas vin eller masser af kaffe.

Succes avler succes. Der er utvivlsomt en vis fremdrift eller et positiv feedback loop, der kommer fra succes og det at man foretager sig noget, man føler sig rigtig god til og hvor man fornemmer at man udfører ”store ting”. Det kan være selvopfyldende.

Gør, hvad du elsker at gøre. Steve Jobs ramte hovedet på sømmet, da han sagde, “Den eneste måde at udføre noget større er at elske, hvad du gør. Hvis du ikke har fundet det endnu, så hold udkig. Lad dig ikke nøjes.” Hatten af for det!